Dr. Kálmán Sándor, Balatonboglár 4. számú háziorvosi körzetének kedvelt orvosa a közelmúltban, betegségben elhunyt, így a körzet jelenleg helyettesítővel működik. Egy hosszas eljárás végeredményeként a praxist a város vette át, és annak betöltésére pályázatot írtak ki. Erre egy orvos, a szegedi Dr. Fritz Izabella jelentkezett, aki Balatonboglár Város Képviselő-testületének május 3-i döntésének megfelelően, várhatóan július 1-én kezdi a rendelést.

A doktornő személyesen is bemutatkozott az ülésen, és válaszolt a kérdésekre. Ezt követően telefonon készítettünk vele interjút.

Hogyan került az orvosi pályára?

Orvos családból származom, édesanyám is és keresztanyám is háziorvos. Az orvosi egyetemet 2007-ben végeztem el Szegeden, utána Mezőkovácsházán és Gyulán háziorvos-rezidens lettem. Kórházi gyakorlatomat Orosházán szereztem. 2011. január 1-től kezdtem el önálló háziorvos tevékenységet végezni, édesanyám praxisát vettem át Mezőkovácsházán. 2016. augusztus 31-ig voltam ott háziorvos, utána 2016. szeptember 1-től mentem át egy izgalmas területre: a Szegedi Fegyház és Börtönben lettem alapellátást nyújtó, osztályos orvos. Itt 2017. február 1-én bíztak meg az egészségügyi osztály vezetésével.

Most, 2018 tavaszán sikerült akkreditáltatnom háziorvos továbbképzésre a Szegedi Fegyház és Börtönt. Ezt az akkreditációt, a háziorvos szakképzést egyébként át szeretném majd vinni Balatonboglárra is. Tehát ott is egy képzőhelyet szeretnék majd a háziorvos-utánpótlás elősegítésére.

Miért döntött úgy, hogy Balatonbogláron kezd új praxist?

Nagyon szerettem háziorvos lenni! Ráadásul, egy kisvárosban voltam háziorvos, Mezőkovácsháza szintén egy 7000 fős lakosú település. Ebben nőttem fel, hiszen édesanyám is háziorvos volt, és én is azt csináltam éveken keresztül. Engem a szívem visszahúz a kisvárosi háziorvosi munkához. Balatonboglár nekem gyakorlatilag ezt jelenti. Az pedig, hogy az ember a Balaton mellett éljen, és azt a munkát végezze, ami a szívének a csücske, talán nem is kell tovább magyarázni.

Mikor kezd itt Balatonbogláron?

Reményeim szerint július 1-én. Most intézünk mindent, az engedélyeztetéseket, a finanszírozási szerződéseket, de a leghamarabbi dátum az a július 1., de ez az ÁNTSZ-en is múlik.

Áttelepül a család? Úgy tervezik, hogy hosszútávon Balatonbogláron maradnak?

Igen, Balatonbogláron akarjuk leélni az életünket. Voltunk már egy párszor ott, és nagyon barátságosak, befogadóak az emberek. Ha már ismét háziorvos lehetek, akkor úgy tervezem, hogy most már élethosszig tartson. Valódi családorvosként együtt élni a betegekkel. Nem tervezem, hogy onnan máshová mennék. A költözés időpontját még nem tudom, a nyáron valamikor…

Köszönöm a beszélgetést!


2018. Május 15 16:04:37./