Minden évben augusztus 15-e, azaz Nagyboldogasszony ünnepe körül rendezik meg Balatonboglár nagy múltú városrészének, a Jankovich-telepnek a napját, mert anno erre az időszakra esett a búcsú a Szent István téren álló templomban. Idén augusztus 12-én, vasárnap várták a telep ingatlantulajdonosait a programra, ami kilenc órakor misével kezdődött, majd államalapító királyunk szobrának megkoszorúzásával folytatódott.

A himnusz közös eléneklése után Mészáros Miklós, Balatonboglár város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd idézte Bél Mátyás 1730 körül írt, a Várdombról (akkor még Kopasz dombról) szóló írását, ami így szól: "Úgy domborul a magasba, mint egy gomba alakú ékszer, amelyet magyarul boglárnak neveznek...". A Boglár női név, melynek jelentése ékkő, ékszer. A polgármester szerint már az 1990-es években is sokan adták kislányuknak ezt a nevet, az ezredforduló után pedig a tíz legkedveltebb közé került. Az ünnepséget megelőző napokban pedig két Boglárka nevű magyar sportoló is szép sikert ért el.

Bél Mátyás szerint a település ékszere lett a Balatonnak, az itt élőknek pedig Boglár az első. Szerinte, ez a hozzáállás az egyik alapja az elmúlt évek sikereinek, majd felsorolta a már lezárult, valamint a még folyamatban lévő fejlesztéseket. Ebből pedig a Jankovich-telepre is jutott, hiszen a Város Napján átadott új játszóterekből az egyik éppen a Szent István téren van. A beszéd után Mészáros Miklós polgármester és Keserű Zoltán képviselő közösen helyzeték el István király szobránál a város, Vadasfalvi János és Pauer Sándor pedig a részönkormányzat koszorúját.

Az ünnepség után a résztvevők átvonultak a Szent István téren álló vendégház mellé, ahol a szokásos lakossági fórumra várták az ingatlantulajdonosokat. Amíg a hangosítást átszerelték, addig Dr. Tóthpál Tamás, a részönkormányzat korábbi tagja nehezményezte, hogy a Szent István szobra melletti zászlótartókra nem került fel az ország és a város zászlója.  Mráz Ágoston Sámuel pedig, a Jankovich-telepi Üdülőegyesület képviseletében a kezdésig a jelenlévőknek bemutatatta az egyesületet, és beszélt az önkormányzat és a civil szervezet közötti együttműködésről. Kifejezte örömét abban, hogy végre van a területnek egy segéd közterület-felügyelője Zsilli Géza személyében, aki ugyan nem köztisztviselő, így például bírságot nem szabhat ki, de jelenlétével, határozott fellépésével mégis sokat tesz a telep rendjének fenntartása érdekében.

A fórumot a Jankovich-telepi Részönkormányzat elnöke, Vadasfalvi János nyitotta meg, aki örömmel számolt be arról, hogy az elmúlt évek során többször felvetett problémák jelentős részét sikerült ebben az évben megoldani. A tulajdonosok megelégedésére ismét Szilák András a terület gondozója, aki a strandon a vízkimosásokat egy hatásosnak bizonyult technikával eltüntette, s a helyreállított területre idén már csak vigyázni kellett. A bevezető után a részönkormányzat elnöke átadta a szót a megjelenteknek, akik elmondhatták problémáikat.

A fórum elején hosszantartó vita kezdődött a strandi kutyasétáltatásról, s ezzel mindjárt két pártra is szakadt a hozzászólók tábora. Annak ellenére, hogy Dr. Markó Péter jegyző mindjárt az elején leszögezte, hogy az ÁNTSZ előírása szerint, amikor a partszakasz strandként üzemel, azaz a nyári időszakban, a kutyasétáltatás és a horgászat tilos, mégis közel fél órán át sorakoztatták az érveket és ellenérveket a két tábor megszólalói. A kutyákon kívül szóba került még a kerékpárút új nyomvonala, amit többen, az amúgy is forgalmas József Attila utca helyett, a vasút melletti MÁV területre javasoltak áthelyezni. Mráz Ágoston Sámuel szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő általában nyitott az ilyen javaslatokra, és meg fogja keresni őket. A József Attila utca forgalma a kerékpárosoktól függetlenül is problémás, mert az autósok jobbára nem tartják be a 20 km/órás sebességkorlátozást. Erre javaslatként felvetették, hogy 10 km/órás táblát kellene kitenni, de erre egy résztvevő félhangosan megkérdezte, hogy vajon azt majd betartják-e?

Az egyik állandó lakos szerint, főleg télen komoly problémát okoz, hogy a Jankovich-telep távolsági buszmegállójához nem vezet gyalogút, ezért gyerekeinek hóban, sárban és a száguldó autók között kell odabotorkálniuk. Mészáros Miklós polgármester erre reagálva jogosnak tartotta az észrevételt, és ígéretet tett arra, hogy a következő évi költségvetés terhére tervezni fogják a megoldást. Egy család, az egykori, Dani étterem előtti partszakaszra további stéget és kisgyermekes strand kialakítását javasolta. Erre egy másik megszólaló rögtön kifejtette, hogy nem kellene még népszerűbbé tenni ezt a strandot, mert már így is egyre zsúfoltabb, és olyanok is odajárnak már, akik nem is ott nyaralnak.

A fórum végén Mészáros Miklós polgármester elmondta, hogy a kérdéseket felírták, és a már bevált módon az egyesületnek fognak választ küldeni, akik majd a tagoknak E-mailben továbbítják. Véleménye szerint, az elhangzott problémák egy része magától is megoldódna, ha az emberek egymást közt békésen megbeszélnék. Azokat a felvetéseket pedig, melyek megoldása a hivatal dolga, azt mielőbb rendezni fogják. Zárszóként Beleznai Tibor, az egyesület elnöke számot adott a szervezet költségvetéséről, melyben a tagdíjakból származó bevétel döntő részét, az OTP Banknál vezetett számla költségei vitték el, ezért még az idén bankot fognak váltani.


2018. Augusztus 21 19:19:11./