A fórum előzményéhez tartozik, hogy még az idei fesztivál előtt, az utcák lezárása körül a közösségi csatornákon kirobbant vita során merült fel egy ilyen közös megbeszélés igénye

November 9-én, csütörtökön délután Keserű Zoltán turisztikai ügyekkel megbízott képviselő és Dr. Sziberth László bizottsági elnök javaslatára lakossági fórumot tartottak a Balatonboglári Szüreti Fesztivál jövőjéről, fejlesztési lehetőségeiről. Az eseményre a Polgármesteri Hivatal levélben meghívta a rendezvénnyel érintett vállalkozókat is.

A fórum előzményéhez tartozik, hogy még az idei fesztivál előtt, az utcák lezárása körül a közösségi csatornákon kirobbant vita során merült fel egy ilyen közös megbeszélés igénye, amihez több képviselő is csatlakozott. A rendezvény megszervezése pedig jelenleg egy hármas megállapodás alapján történik, melynek tagjai a főszponzor Törley Kft., a területet biztosító Balatonboglár város és a lebonyolító Worksite Kft.

A 16.00 órára meghirdetett fórum előtt negyedórával még csak mintegy 10-12 érdeklődő gyülekezett, akiket Mészáros Miklós polgármester a tanácskozáshoz berendezett asztalokhoz invitált, mondván könnyebb így beszélgetős hangulatot teremteni. Majd öt perccel a kezdés előtt hirtelen megjelentek a meghívott vállalkozók, borászok, akikkel együtt közel 50 érdeklődő várta a kezdést. Képviselői oldalról Kalász Zoltán, Szalai Tünde és Dr. Sziberth László jöttek el, míg a hivatal részéről Dr. Markó Péter jegyző és munkatársai végezték a fórum lebonyolítását.

A tanácskozást Mészáros Miklós polgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy nemcsak Balatonboglár legfontosabb, hanem az országnak is egy kiemelten nagy rendezvényéről van szó. Mindjárt az elején leszögezte, hogy a lebonyolításban résztvevő másik két fél azért nem jelent meg az eseményen, mert ők majd a februári egyeztetésen a város képviselő testületének előterjesztését várják, amit pedig az itt elhangzó javaslatok alapján alakítanak ki. Kijelentette, azzal ő is egyetért, hogy van mit fejleszteni a fesztiválon, de tudomásul kell venni, a rendezvény jelenleg forráshiányos, a város pedig nem ad pénzt a lebonyolításhoz. Hangsúlyozta, arról is érdemes lenne beszélni, hogy ennek a forráshiánynak a megoldásához a helyi vállalkozók hogyan tudnának hozzájárulni, illetve milyen ötletük, javaslatuk lenne ennek megoldására.

Dr. Sziberth László képviselő elmondta, hogy testületi ülésen már téma volt a fesztivál jövője. Úgy gondolja, mindenki egyetért abban, hogy a mostani „búcsús” jelleget el kellene hagyni, és inkább egy a minőségi borfogyasztást megjelenítő, kulturáltabb lebonyolítású rendezvény irányába kellene elmozdulni. Erre pedig vannak jó példák, amiket meg lehet nézni. Az viszont kérdés, hogy ezt az átalakítást mennyi idő alatt és milyen módon bonyolítsák le?

Mészáros Miklós szerint egy több mint százezer embert befogadó rendezvénynél nehéz határvonalat meghúzni, hogy honnan búcsús és mettől kulturális. A cél viszont szerinte is az, hogy még ha ettől kevesebben is jönnek, de mindenképpen a kulturáltság felé kellene terelni az eseményeket. A kérdés pedig valóban az, hogy ezt milyen eszközökkel lehet megteremteni? Majd ismét hangsúlyozta, a költségvetés kötött, tehát mindenki úgy javasoljon bármit, hogy ha lehúz a bevételi oldalon, akkor a kiadásin is ugyanannyit faragni kell. Ezzel átadta a szót a megjelent érdeklődőknek.

Elsőként Torma-Balogh Bernadett vállalkozó szólt hozzá, aki szerint jó lenne tovább szűrni a megjelenő árusok körét, de sajnálja, hogy pont a szervező - aki választ tudna adni a kérdésekre - nincs jelen, így nem sok eredményt vár a megbeszéléstől. A polgármester szerint ez nem probléma, hiszen a szervező valószínűleg amúgy sem beszélne az üzleti ügyeiről, de jelezni tudják felé az árusokkal kapcsolatos felvetést.

Kőszegi Szabolcs vállalkozó megkérdezte, hogy esetleg az önkormányzat gondolkodott-e más szervezőn? Mészáros Miklós szerint még négy évig kötve vannak egy szerződéssel, ami rögzíti a lebonyolító céget. Egyébként korábban gondolkodtak erről, keresgéltek is szervező cégeket, de minden megkeresett lebonyolító 40-50 millió forintos előleget kért a megvalósításhoz. A Törley Kft-nek, mint főtámogatónak ráadásul vétó joga van a lebonyolítóval kapcsolatban. Az pedig teljesen kizárt, hogy a város maga oldja meg, hiszen erre nincs emberi kapacitásuk.

Pálffy Gábor vállalkozó szerint felesleges két ekkora színpadot üzemeltetni esténként. Véleménye szerint jobb lenne egy nagy színpad drága produkciókkal a rendezvény területének közepén, és egy kisebb, család színpad kulturális programokkal a Platán téren. Ezzel sokat lehetne spórolni, és ez lehetőséget adna az árusok körének szűkítésére. Kerekes-Szabó Judit vállalkozó szintén hiányolta a szervezőt, pedig ő azért utazott le Budapestről, mert több panasza is lenne a rendezvénnyel kapcsolatban. Elmondása szerint az üzlete előtt közlekednek a színpadra le-fel közlekedő előadók, és a körülöttük megjelenő tömeg kezeletlen, kevés a biztonsági ember, így saját munkatársainak kell a tömeget terelgetniük, ha nem akarják, hogy az üzletben kár keletkezzen. Fájlalta, hogy mindenkitől azt kell hallgatnia, ez a rendezvény még egy szezont jelent neki pénzben, de ezzel szemben szívesen megmutatja a pénztárgépszalagok alapján, hogy kevesebb a bevétele, mint máskor. Ezzel a kijelentéssel egyébként többen egyetértettek a borászok közül is.

Ezek után többen szólaltak fel azzal kapcsolatban, hogy a fellépők köre sem megfelelő, mert olyan réteget vonzanak, akikre –finoman fogalmazva - nem a pénzköltés a jellemző. Németh László vállalkozó elmesélte, hogy az elmúlt időszakban volt több hasonló rendezvényen, és ott beszélgetett olyan árusokkal, akik Boglárra is mindig eljönnek.  Meggyőződése szerint, azokon a fesztiválokon közel sem olyan bevételt értek el, mint ami Balatonbogláron összehozható. Kijelentette, már 25 éve ott van a Platán téren, és nem érzi azt, hogy a színvonal jelentősen csökkent volna, mert szerint a városra mindig is tömegturizmus volt a jellemző. Népviseletekből, vagy iparművészeti dolgokból ezen a fesztiválon nem lehet megélni, azt kell árulni, amire kereslet van. Szerinte a többségnek a lebonyolító stílusával van a problémája, amin viszont változtatni kellene, viszont azt el kell ismerni, hogy a városnak erre a rendezvényre szüksége van.

Többen felhozták példának a Balatonfüredi Borhetek rendezvényt, amit ott az önkormányzati turisztikai szervezete bonyolít, és egy kulturált többhetes, színvonalas programsorozat. De volt, aki ezzel kapcsolatban is elmondta, hogy az egy sokkal kisebb volumenű rendezvény, aminek az összes látogatottsága nincs annyi, mint a boglárié. Ezek után kisebb vita bontakozott ki azon is, hogy jó-e a városnak ez a tömeg, vagy inkább egy kisebb rendezvény legyen más közönséggel? Abban viszont egyetértettek, hogy ezekben a napokban minden szálláshely kiadható a városban, de ennek nem biztos, hogy az adóbevétele is megjelenik a kasszában.

Felvetésként elhangzott, hogy a fesztivál fizetőssé tétele már egy szűrését jelentené a közönségnek. Németh László szerint a fizetősségnek még a meglebegtetése is elriasztaná a közönség egy részét, ezért ezzel óvatosan kellene bánni. Mészáros Miklós polgármester pedig elmondta, régebben gondolkodtak ezen, de a terület lezárása hatalmas többletköltség lenne, amit nem biztos, hogy a jegybevétel kitermelne. Bujdosó Zsigmond borász szerint a Törley által adott tíz millió forint körüli támogatást a cég a sok faházában bőséges visszaszedi, így nem biztos, hogy mindennek róluk kellene szólnia. Lehetséges, hogy inkább a helyi vállalkozóknak, borászoknak kellene összefogniuk és betenniük ezt a pénzt. Mészáros Miklós polgármester ehhez hozzátette, hogy a Törley támogatásába bele kell számítani azt a több tucatnyi óriásplakátot és egyéb reklámanyagot, amit országos szinten kitesznek, ami további több tíz millió forint, ami nem kis pénz.

Dr. Sziberth László úgy összegezte eddigi tapasztalatai és az elhangzottakat, hogy a város egyik részének úgy jó a rendezvény, ahogy van, a másik része pedig szűkítené, átalakítaná, de ebben igazságot tenni soha nem fog tudni senki. Azt viszont jó ötlet lenne, ha hosszútávon átalakulna egy dél-Balatoni borfesztivállá, amibe a borászok sokkal szélesebb körét kellene bevonni, s ez mehetne akár a BB égisze alatt, akár nélkülük. Végül Mészáros Miklós polgármester azzal zárta a fórumot, hogy jövő ősszel elindul a feltöltött terület fejlesztési programja, ami területileg amúgy is korlátozni fogja a rendezvényt, s lehet, hogy már ez is hozzájárul az átalakítás elindulásához.

A fórum vágatlan videó felvétele  megtekinthető a Balatonboglár város Youtube-csatornán.


2017. November 21 20:48:33./